Engormix.com / Poultry Industry / Enzymes in poultry nutrition
Apparent metabolizable energy, ileal digestibility and bone quality of broiler chickens fed wheat-based diets supplemented with carbohydrases
Published: October 10, 2025
Source : M. AL-QAHTANI 1, M.M. BHUIYAN 1, M.R. BEDFORD 2 and P.A. IJI 1 / 1 School of Environmental and Rural Science, University of New England, Armidale, NSW 2351, Australia; 2 AB Vista; 3 Woodstock Court, Marlborough, Wilts SN8 4AN, UK.
Summary
The objective of this study was to assess apparent metabolizable energy (AME), ileal digestibility and bone quality of broiler chickens offered wheat-based diets supplemented with carbohydrases. Birds were raised in cages in climate-controlled rooms. Excreta samples were collected from trays underneath each replicate cage between 20 and 23 days for estimation of AME. Samples of ileal digesta were collected from three randomly selected birds per cage at 24d for estimation of digestibility of amino acids, crude protein, gross energy and starch. At day 35 two birds per cage were randomly selected; the right drumstick was collected for assessment of bone breaking strength and concentrations of minerals in the tibia.
https://en.engormix.com/feed-machinery/extrusion/pet-food-extrusion-barbi_v16215/

https://www.feedpelletplants.com/uploads/allimg/fish-feed-extruding-process.jpg
https://en.engormix.com/feed-machinery/feed-pelletizing/post-processing-aquafeed-pet_v16214/

بررسی های ظاهری و بافت در خوراک حیوانات اهلی و خانگی
محمد ولی تکاسی1، محقّق پژوهشی ، کارشناس ارشد مرکز تحقیقات ، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان.
سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی.
حدیثه میرزایی2، مدیر عامل شرکت پیشرو تجارت آبی قشم، تولیدکننده خوراک حیوانات خانگی

https://s34.picofile.com/file/8487374918/can_cats_eat_dog_food_header_1_.jpg
خلاصه:
غذای خشک حیوانات خانگی سهم زیادی از بازار مراقبت از حیوانات خانگی را تشکیل می دهد و تولید کنندگان با اشتیاق و جدیّت کامل با در نظر داشتن بودجه کامل برای تحقیق و توسعه[1]، کنترل کیفیّت و آزمایش فیزیکی این روند را با جدّیت دنبال می کنند. کیفیّت فیزیکی زیاد غذا در زنجیره تولید(شامل: تولیدکنندگان، کارخانه تولید غذا، فروشنده، صاحب حیوان و خود حیوان) بسیار اهمیّت دارد زیرا که تمام چرخه از این کیفیّت بهره مند خواهند شد. همچنین نمونه برداری صحیح از خوراک های پلت و اکسترودشده با انجام بررسی های شیمیایی، میکربی، ظاهری و بافت آنها جهت بازاریابی و فروش محصول کارخانجات تولید کننده خوراک حیوانات اهلی و خانگی بسیار اهمیّت دارد. در صنعت حیوانات خانگی، برخی از جنبه های غذایی خوراک نیز باید مورد توجه صاحب حیوان قرار گیرد. بو، ظاهر و بافت آن باید مطبوع و خوشایند حیوان باشد. پس از تعیین پارامترهای لازم برای یک محصول با کیفیّت زیاد، استفاده از ابزار تکنیکی تجزیه و تحلیل بافت خوراک ها برای تعیین خصوصیات قابل اندازه گیری آنها رایج می باشد. در این مقاله علاوه بر عوامل مؤثر در تولید خوراک مناسب حیوانات اهلی و خانگی به معرفی دستگاه ها و روشهای اندازه گیری کیفی خوراک اشاره می شود.
کلمات کلیدی: خوراک سگ و گربه، کیفیت پلت، دستگاه های اندازه گیری.
توجه:
در این مقاله فارسی 6 صفحه ای با ذکر منابع فارسی و انگلیسی مورد استفاده ضمن اشاره به مکانیسم تولید خوراک در انواع حیوانات اهلی و خانگی و آبزیان و خوراک اکسترود به معرفی دستگاه های اندازه گیری کیفیّت در انواع خوراک ها اشاره شده است.
علاقمندان جهت دریافت کد پسورد و فایل کامل مقاله می توانند با تلفن 09366348680 تماس گرفته و یا از طریق کامنت این وب اقدام نمایند.
[1] -R & D=Research and Development.
ادامه مطلب
بررسی بو در خوراک حیوانات اهلی و خانگی
محمد ولی تکاسی1، منصور دهقان2، رویا باغگلی3، مهدیه ترابیان4
1:کارشناس ارشد علوم دامی2: کارشناس گل و گیاه زینتی
3 و 4: کارشناسان مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان.
سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی(mwtokasi@yahoo.com)
خلاصه:
موجودات مختلف٬ گیرنده های بویایی مختلفی در سقف حفره بینی دارند. حس بویایی در خرس 1200 برابر انسان است. کوسه ها از چند کیلومتری بوی خون را احساس می کنند. مارها، بو را با زبان خود احساس می کنند. حیواناتی هستند که میتوانند طعمهی خود را از مسافتهای طولانی بو بکشند. آنها حتی میتوانند بوی خطر اطراف خود را بشنوند و به یک محل امن و یا پناهگاه فرارکنند. سگ ها نیز از این قاعده استثناء نیستند و مانند انسان ها، گیرنده بویایی دارند اما گیرندههای بویایی سگ هم به تعداد بسیار بیشتر و هم بسیار توانمندتر در حفره بینی او وجود دارند. گیرندههای بویایی در بینی سگ حدود 300 میلیون عدد می باشد در حالی که این رقم در انسان به 6 میلیون عدد می رسد. ژن هایی که گیرندههای بویایی را کد می کنند، در نشخوارکنندگان، سگ و گربه بسیار بیشتر از انسان هستند. سوراخهای بینی سگ از یکدیگر کاملا مجزا می باشند و این به سگ کمک میکند جهت بو را نیز تشخیص بدهد. سگ هایی که تحت آمورش های حرفه ای قرار می گیرند، می توانند به عنوان سگ پلیس، سگ گارد، آتش نشان و نگهبان حرفه ای عمل کنند. بنابراین مربی تربیت سگ با ترفند های خاص و روند آموزشی منحصر به فرد می تواند حواس پنجگانه را در سگ تقویت کند و یکی از مهمترین این حواس، حس بویایی است. امّا لوب های بویایی در پرندگان کوچک است(به غیر از گونه ای لاشخور و پرندگان مهاجر که دارای حس بویایی بالایی هستند) وانتخاب یا رد مواد غذایی احتمالا به جوانه های چشایی موجود در سقف دهان و کناره های زبان بستگی دارد نه به سوراخ های بینی پرنده. در سال های اخیر مطالعات دانشمندان نشان داده است هر چه لوب های بویایی مغز یک پرنده بزرگتر و توسعه یافته تر باشد این پرنده می تواند بوهای بیشتر و با دقت بهتری را حس کند. بیشتر پرندگان دارای دو سوراخ بینی بر روی قاعده بالایی منقار نزدیک به سر هستند و در پرندگانی نظیر لاشخور، پنگوئن و نوعی مرغ دریایی که حس بویایی پیشرفته تری دارند این سوراخ ها رشد یافته تر هستند و در نزدیکی نوک منقار آنها قرار دارند ولی در طیور و ماکیان پرورشی حس بویایی توسعه زیادی ندارد. در تولید خوراک حیوانات اهلی و خانگی با افزودن انواع طعم دهنده ها و شیرین کننده ها می توان سبب افزایش طعم و بوی مناسب خوراک ها جهت افزایش میزان خوشخوراکی و تمایل حیوان، علی الخصوص در استارتر گوساله و بره ها و توله حیواناتی نظیر سگ و گربه نسبت به پذیرش و مصرف بهتر خوراک ها شد.
توجه:
در این مقاله فارسی 15 صفحه ای با ذکر منابع فارسی و انگلیسی مورد استفاده ضمن اشاره به مکانیسم بویایی ، قدرت بویایی در انواع حیوانات اهلی و خانگی و آبزیان اشاره و در خاتمه به معرفی دستگاه بینی الکترونیکی جهت تشخیص بو در انواع خوراک ها اشاره شده است.
علاقمندان جهت دریافت فایل کامل مقاله می توانند با تلفن 09366348680 تماس گرفته و یا از طریق کامنت این وب اقدام نمایند.
ادامه مطلب
آزمایشات حسی خوراک(شامل بررسی توصیفی و کیفیت خوراک به همراه نحوه مصرف) نظیر خوشخوراکی، ارزش رجحانی، طعم، آروما، بافت و طعم خوراک توسط انسان و وسایل پیشرفته الکترونیکی قابل انجام است. از میان 1750 طعم دهنده موجود تعداد 800 ماده سنتزشده(شیمیایی) هستند که استاندارد GMP را دارند و توسط سازمان غذا و دارو تأیید شده اند.

https://www.abessi.ir/wp-content/uploads/2024/01/%D8%B7%D8%B9%D9%85-%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%D9%88%D8%AF%D8%B1%DB%8C-%DA%86%D9%87-%D8%B7%D8%B9%D9%85-%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF%D8%9F-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C-%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84.jpg
بیشتر طعم دهنده ها را می توان در سه گروده زیر تقسیم بندی نمود.
- طعم دهنده طبیعی: نظیر ادویهها ،میوه یا آب میوه، سبزیجات یا آب سبزیجات، مخمر خوراکی، گیاهان، پوست، جوانه، برگ، ریشه یا مواد گیاهی، محصولات لبنی، از جمله محصولات تخمیر شده گوشت، مرغ یا غذاهای دریایی و تخممرغ آب پز، نمک، شکر و شیرین کننده هایی نظیر گلیسریزین(از ریشه شیرین بیان به نام Licorice) و سوربیتول که بیشترین گردش مالی را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این، تولیدکنندگان به طور فزایندهای از آنزیمها برای استخراج ترکیبات طعمدهنده از منابع گیاهی به منظور پاسخگویی به تقاضای طعمهای طبیعی Trusted Source) ) استفاده میکنند.
- طعم دهنده مصنوعی: نظیر بتائین، تری متیل گلیسین[1].
- طعم دهنده مشابه طبیعی[2]: نظیر اسانس ها که مورد تایید سازمان غذا و دارو جهت افزودن به مواد خوراکی می باشند.
[1] - کارون : نعنا، سیترال : لیمو، اتیل متیل فنیل: توت فرنگی، اتیل مالتول : طعم شیرین میوه ای، وانیلین : وانیل، نونانال : بوی چوب و رز از مهمترین طعم دهنده ها هستند.
[2] -Natural-Identical
25 بازدید 4 ماه پیش

1:12:52
فواید استفاده از پودر میوه جات در تغذیه حیوانات خانگی(طعم دهنده و رنگدانه
*توجه:
تمامی ترکیباتی که برای ساخت طعم دهنده های خوراکی انسان، حیوانات اهلی و خانگی و آبزیان استفاده می شوند باید برای آن دوزی که قرار است استفاده شوند، تاییدیه سازمان غذا و دارو را داشته باشند[1]. مثلا اغلب طعم دهنده ها در فرمولاسیون غذای حیوانات اهلی(گاو و گوسفند)، خانگی(سگ و گربه) و آبزیان(ماهیان گرمابی و سردابی) بین "سه دهم درصد" تا "نیم درصد" خوراک ها و بر اساس توصیه شرکت سازنده استفاده می شوند. گاهی ممکن است یک طعم دهنده چند اسم مختلف داشته باشد. یکی از راحت ترین راه ها برای پیگیری ترکیبات طعم دهنده ها، استفاده از کدهای تایید شده ای به نام کدهای FEMA است. جدیدترین لیست مربوط به کدهای FEMA تا کد 4778 FEMAاست.
lمنابعی برای مطالعه بیشتر
2-مزایای استفاده از طعم دهنده ها( مقاله مروری- تکاسی،م،و- 13 صفحه)
https://s34.picofile.com/file/8487269926/Screenshot_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B5%DB%B0%DB%B8%DB%B1%DB%B4_%DB%B1%DB%B3%DB%B1%DB%B3%DB%B5%DB%B6_Chrome.jpg
https://www.lotcamin.com/%D8%B9%D9%88%D8%A7%D9%85%D9%84-%D9%85%D9%88%D8%AB%D8%B1-%D8%A8%D8%B1-%DA%A9%DB%8C%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%81%DB%8C%D8%B2%DB%8C%DA%A9%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%A7%DA%A9-%D9%BE%D9%84%D8%AA-%D8%AF%D8%A7/

https://s34.picofile.com/file/8487240126/%D8%A7%D9%85%D9%88%D9%84%D8%B3%DB%8C%D9%81%D8%A7%DB%8C%D8%B1Emulsifier.jpg
امولسیفایر چیست:
۱. تعریف علمی امولسیفایر (Emulsifier)
امولسیفایر، ترکیبی است که با کاهش کشش سطحی بین دو مایع غیرقابل امتزاج (معمولاً روغن و آب)، باعث پایدار شدن امولسیون چربی در محیط آبی دستگاه گوارش طیور میشود. بهطور طبیعی، نمکهای صفراوی در طیور این نقش را ایفا میکنند. اما در سنین پایین (بخصوص قبل از 14 روزگی)، ترشح صفرا و لیپاز محدود است. امولسیفایرهای مکمل میتوانند این کمبود را جبران کرده و فرآیند هضم و جذب چربیها را بهبود بخشند.

https://www.feedandadditive.com/wp-content/uploads/In-Ho-Kim1.jpg
۲. انواع امولسیفایرهای مورد استفاده در تغذیه طیور
نوع | ترکیبات رایج | مکانیسم اصلی |
طبیعی | فسفولیپیدها (لسیتین، فسفاتیدیل کولین) | پایدارسازی امولسیون و تسهیل جذب |
مصنوعی | سورفکتانتها مانند پلیگلیسرول، اسیدهای چرب اتیلیک، گلیسیریدها | کاهش کشش سطحی، کمک به تشکیل میسلها |
بیولوژیکی | لیپوپروتئینها و آنزیمها | بهبود فعالیت آنزیمهای لیپاز و عملکرد صفرا |
۳. عملکردهای فیزیولوژیکی امولسیفایرها در دستگاه گوارش طیور
- افزایش سطح تماس چربی با لیپاز → بهبود هیدرولیز تریگلیسریدها به مونوگلیسرید و اسید چرب.
- تسریع تشکیل میسلهای مختلط → جذب مؤثرتر اسیدهای چرب و ویتامینهای محلول در چربی (A, D, E, K).
- کاهش عبور چربی هضمنشده به روده خلفی → کاهش اسهال چرب، بهبود کیفیت بستر و سلامت روده.
۴. مزایای علمی تأییدشده استفاده از امولسیفایرها در طیور
نتایج مطالعات علمی:
- افزایش ضریب هضم چربی: تا 15–20٪ در جوجههای گوشتی در روزهای ابتدایی.
- افزایش انرژی قابل متابولیسم (AMEn): بین 50 تا 120 کیلوکالری در کیلوگرم خوراک، بسته به نوع روغن.
- افزایش قابلیت دسترسی ویتامینهای محلول در چربی.
- بهبود ضریب تبدیل خوراک (FCR): بین 4 تا 8 درصد در جیرههای پرچرب یا کمانرژی.
در شرایط عملی:
- مصرف امولسیفایر در جیرههای بر پایه پیه، روغن پالم یا روغن زرد → باعث حفظ رشد مشابه با روغن سویا با کیفیت بالا میشود.
۵. کاربرد استراتژیک
شرایط | توصیه علمی |
استارتر جوجه گوشتی | دوز بالاتر (400–500 گرم/تن) جهت جبران ترشح ناکافی صفرا و لیپاز |
استفاده از چربیهای اشباع بالا | ضروری است، چون هضم این چربیها بدون امولسیفایر بهشدت کاهش مییابد |
در جیرههای با DDGS، ذرت کامل، روغن بازیافتی | اثر امولسیفایرها بیشتر است چون چربی در این ترکیبات سختتر هضم میشود |
مواقع افت مصرف خوراک یا تراکم انرژی پایین | با افزایش بهرهوری چربی، انرژی دریافتی را جبران میکند |
توجه:
در جیره نویسی حیوانات اهلی و خانگی، طیور و شترمرغ اغلب از کولین، لستین (زرده تخم مرغ)، ال-کارنتین و فرآورده های تجاری نظیر لیپیدول، ماکسیلیز(آنزیم های زیست فعال) و اسیدهای صفراوی( نظیر Runeng) بسیار استفاده می شود.

https://www.feedandadditive.com/wp-content/uploads/tab1.jpg
منابع مورد استفاده:
- شاهمرادی ، علی و سایر همکاران. 13.ا ثرات ال-کارنیتین و امولسیفایر در جیرههای کم انرژی بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی. نشریه علمی پژوهش های علوم دامی ایران. دانشگاه فردوسی مشهد.
- ماکسیلیز
- فیدار یاران دام طوس
4-
